TURISTIČKI VODIČ

ISTRAŽITE VIR

Znamo koliko je važno planirati putovanje i pronaći sve potrebne informacije na jednom mjestu, stoga smo pripremili kratki vodič koji će vam pomoći da isplanirate i provedete nezaboravan odmor na našem prekrasnom otoku.

Kako sadržaja na otoku i u okolici ima zaista puno, ovdje smo saželi naše osobne favorite. Uživajte u istraživanju i pripremite se za nezaboravan odmor!

Dalje

PLAŽE NA OTOKU

Plaže najbliže našem smještaju su Lučica i Slatina. Radi se o šljunčanim plažama s betoniranim dijelovima do kojih možete doći pješice kroz samo nekoliko minuta.

Jadro je centralna mjesna plaža na kojoj prevladava šljunak, dok je u moru pijesak. Ona nudi različite sadržaje: plažne barove, park za djecu i mogućnost najma suncobrana i ležaljki. Do nje se također može doći pješice, kroz 20ak minuta laganim hodom.

Jedna od naših najdražih plaža je Kaštelina. Jednim dijelom u hladovini borove šume, odličan je izbor za cjelodnevno kupanje.

Možda oku najzanimljivija plaža na otoku je Duboka Draga. Do nje ne preporučamo ići pješice jer se nalazi u nenaseljenom dijelu otoka te je poprilično udaljena, ali svakako je vrijedi posjetiti radi njenog specifičnog izgleda – crvene boje pijeska i kamenja neobičnih oblika.

U blizini se nalaze i plaže za pse. Obe su smještene blizu Virskog mosta – jedna na otoku, a druga u Privlaci. Ove plaže omogućuju uživanje u sunčanju i kupanju s četveronožnim prijateljima.

Dalje

PLAŽE U OKOLICI

Dalje

Ukoliko više volite pješčane plaže i nije Vam problem provozati se nešto dalje od otoka, preporučamo posjetiti Sabunike i Kraljičinu plažu u Ninu. Kraljičina je plaža prema izboru američkog Travel channela jedna od najljepših na svijetu, a sa svojih je 3 km dužine ujedno i najduža pješčana plaža u Hrvatskoj.

Govoreći o plažama u okolici, nikako ne smijemo zaboraviti Privlaku, s kojom je Vir povezan mostom. Privlaka je raj za obiteljski turizam s obiljem dugih, plitkih i pješčanih plaža, koje su idealne za sve obitelji koje tijekom svog odmora žele uživati u mirnom i sigurnom okruženju.

ZNAMENITOSTI

Već kod samog dolaska na otok, nemoguće je ne primijetiti most koji Vir spaja s kopnom. Radi se o mostu duljine 378 metara koji počiva na devet betonskih nosivih stupova i dva dodatna u nasipima na krajevima mosta. Puštanje mosta u promet 1976. godine jedan je od najznačajnijih događaja za razvoj otoka, koji je doprinio poboljšanju kvalitete života lokalnog stanovništva.

Kaštelina koja se nalazi u predjelu Kozjak jedna je od najpoznatijih znamenitosti na otoku. Radi se o mletačkoj utvrdi koja je izgrađena najvjerojatnije početkom 16. stoljeća. Do Kašteline je moguće doći pješice, a moguće ju je vidjeti i s mora ukoliko se odlučite za izlet brodom oko otoka ili vožnju Glass boat-om.

Dalje

ZABAVNI PROGRAM

Dalje

Tijekom cijele godine, a posebno ljeti, na otoku se organizira velik broj zabavnih programa.

Najveća je manifestacija Virsko ljeto, koja se odvija tijekom srpnja i kolovoza. U proteklih nekoliko godina samo na koncertima najvećih domaćih estradnih zvijezda Virsko ljeto posjetilo je više od pola milijuna ljudi, što dovoljno govori o popularnosti vrelih virskih subotnjih noći.

OSTALI ZABAVNI SADRŽAJ

Neizostavan dio boravka na Viru je izlet brodom oko otoka, iz kojeg našu 32km dugu obalu možete razgledati s morske strane. Izlet traje 3 sata i uključuje 2 pauze za kupanje na atraktivnim lokacijama. Ukoliko Vas privlači nešto kraća vožnja brodom, preporučamo uskočiti na Glass boat, iz kojeg virsko podmorje možete promatrati iz malo drugačije perspektive.

Od sadržaja posebno zabavnih djeci svakako preporučamo posjetiti Buffallo Bill City u Vrsima, farmu magaraca Dar Mar pored Nina, Ponyland Zadar i zabavni park Dalmaland u Biogradu.

Dalje

OKOLNA MJESTA

Dalje

Na samo 15ak minuta vožnje od Vira, nalazi se Nin – predivan gradić uzbudljive prošlosti kojeg zaista vrijedi posjetiti. Osim stare gradske jezgre i najmanje katedrale na svijetu, preporučamo posjetiti i Muzej i kuću soli koji nude nekoliko zanimljivih i poučnih tura.

Udaljen samo pola sata vožnje od Vira, Zadar je još jedna nezaobilazna destinacija koju svakako preporučamo posjetiti. Ovaj povijesni grad nudi nevjerojatno bogatu kulturnu baštinu, fascinantnu arhitekturu i jedinstvenu atmosferu. Istaknuti lokaliteti poput Morskih orgulja i Pozdrava Suncu oduševljavaju posjetitelje svojom originalnošću. Prošetajte uskim uličicama starog grada, istražite brojne crkve, muzeje ili pak tržnicu i sa sobom ponesite nezaboravne uspomene.

OPĆE INFORMACIJE

Vir na nekim dijelovima ima vodovod i kanalizaciju, ali u našem smještaju voda nažalost još uvijek nije sigurna za piće, iako se može koristiti za osobnu higijenu.

Tijekom turističke sezone većina trgovina otvorena je od 7 do 22 sata. Vir ima i poštanski ured, čije radno vrijeme možete provjeriti na mrežnim stranicama Hrvatske pošte.

Na Viru postoji turistička ambulanta u Ulici Franje Tuđmana, a na raspolaganju je i ljekarna, na adresi Borisa Krnčevića 56.

Klima na Viru tipična je mediteranska. Ipak, vjetrovi predstavljaju značajno klimatsko obilježnje otoka, posebice zimi. Najznačajniji utjecaj ima jak sjeveroistočni vjetar, poznat kao bura, dok utjecaj juga također postoji, iako u manjem opsegu. Padaline slijede mediteranske obrasce, s više kišnih dana u zimskom razdoblju, posebno u kasnu jesen, dok su rijetke tijekom ljeta. Vir se može pohvaliti s prosjekom od 2450 sunčanih sati godišnje, odnosno gotovo 300 sunčanih dana. Više informacija o vremenu i prognozi možete pronaći OVDJE.

Dalje

POŠALJITE NAM UPIT

Ukoliko smo nešto izostavili u našem vodiču, slobodno nas kontaktirajte s pitanjima koja imate. Rado ćemo s Vama podijeliti informacije o našoj destinaciji!